Just nu har Jobbporten.se 1537 lediga tjänster

Skriv CV


Hur går man tillväga för att skriva ett CV?


En utav de viktigaste delarna man ska tänka på när man skriver ett CV är att man vill ge personen som ska läsa ditt CV får en snabb överblick över dina erfarnheter, kunskaper och meriter. Du ska försöka hålla dig kortfattad när du skriver CV. Ett bra mått att utgå ifrån när du skriver CV är att CV:t inte bör överstiga en till två A4 sidor.

Vad ska man ha med i sitt CV?


Kontaktuppgifter
Dina kontaktuppgifter ska vara så synliga som möjligt i ditt CV, förslagsvis kan man skriva dessa högst upp i CV:t. Det som ska ingå här är namn, adress, telefon och en e-post adress.

Arbetslivserfarenhet
I den här delen av CV skrivandet vill du lista dina tidigare anställningar. En tumregel här för att hålla nere storleken på ditt CV är att endast ta med de jobben som du anser är relevanta. När du listar jobben i ditt CV börjar man med det jobbet som du senast har haft. Vid varje anställning skriver du med hur länge anställningen varade och vad du samlade på dig för erfarenheter under din tid på arbetsplatsen. Ibland kan det vara så att företaget du jobbade på inte är ett välkänt företag. Då kan det underlätta för den som ska läsa ditt CV om du beskriver verksamheten kort. Har man kanske inte hunnit sammla ihop så mycket erfarenheter inom arbteslivet går det alldeles utmärkt att börja lista CV:t med de utbildningar som man har.

Utbildning
När du ska lista dina utbildningar ska de likt dina arbetslivserfaranheter skriva hur lång utbildningen varit, vad den hette och var utbildningen låg. Även utbildningarna ska man lista men den senaste först i CV:t. Något du inte får glömma när du skriver CV är att även ta med andra relevanta kurser, som exempelvis språk- och ledarskapskurser.

Språk och datorkunskaper
Ibland är det intressant för företag att veta vilka språk du kan och hur väl du behärskar de. Därför är det viktigt att du skriver med dessa i ditt CV. Något som också ska vara med i din ansökan är de olika datorprogram som du behärskar. Exempelvis, office programmen eller har erfarenheter kring olika typer av programering.

Övrig information
Skriv allt övrigt som du tror en arbetsgivare kan tycka är relevant. Exempel kan vara engagemang i en studentförening, aktiv inom en idrottsförening, att du har körkort, gjort lumpen eller med i någon styrelse. Här kan du även nämna dina fritidsintressen.

Referenser
När du förbereder dina referenser inför CV skrivandet är det viktigt att personerna som skriver refernserna görs medvetna om vilka som kommer att ringa upp de och vad det gäller för jobb. Det gäller även för dig här att lyfta de arbetsuppgifterna och insatser i CV:t som gör dig till rätt person för jobbet. Det kan tyckas svårt att påverka någon annans omdöme men du kan hjälpa de komma ihåg alla bra saker du gjort för de. Känner man att CV:t blir för långt behöver man inte skriva med sina refernser i CV.t utan kan istälelt bara skriva med att refernser lämnas in på begäran.


© 2005-2011 JOBBPORTEN.SE   |   Privacy policy   |   Villkor   |   Nätverk   |   Partners   |   Sitemap